Konsten att hitta hyresgäster till 12000 nybyggda kvm i ett slumområde.
Det kanske är drastiskt att kalla Kvillebäcken för slum men faktum är att det inte var många som fick positiva vibbar när man pratade om denna del av Hisingen för bara några år sen. Sven Fraenkel, grundare av Göteborgs Lokallots berättar om ett uppdrag som började med magont:
– Ja det var inte med lätt sinne vi tog oss an uppdraget att hyra ut ett stort nybygge i ett närmast ökänt område på Hisingen. AF Projektutveckling AB hade fått en markanvisning för att bygga längs Hjalmar Brantingsgatan. Det vållade nog skräckblandad förtjusning hos dem, för med markanvisningen följde en tvingande tidpunkt för färdigställande och man hade ingen som helst vana vid uthyrning.
– Göteborgs Lokallots fick uppdraget och vi drog igång 2013 med det vi kallar Projektuthyrning. Även hos oss upplevdes viss ångest, det hela kändes faktiskt snudd på omöjligt vid den tiden! Fult, stökigt, biltrafik, kriminalitet och allmän otrygghet, det var vad folk associerade Kvillebäcken med, så det kändes definitivt som en uppförsbacke att försöka locka företag att hyra lokal här till en kostnad på över 2000 kronor/kvm.
– I vår arsenal för Projektuthyrning ingår flera verktyg för att kartlägga områdets och fastighetens förutsättningar: Vakansgrad, utbud och efterfrågan, potentiella hyresgäster, kommunikationer, parkeringsmöjligheter etc. När förstudien är klar går vi vidare med att forma erbjudandet. Hela vårt upparbetade nätverk sätts på fötter.
– I Kville hade det inte byggts några moderna kontor på många år så det fanns en efterfrågan skulle det visa sig. Begreppet Centrala Hisingen hade myntats för området och vi satte upp en önskelista över hyresgäster. Med enbart ritningar att visa upp, började vi bearbeta marknaden. Byggnaden kom att kallas Glasiären på grund av en karaktäristisk glasfasad och dess funktion som barriär för bostadskvarteren mot trafiken på Hjalmar Brantingsgatan. Huset hade ritats med en mycket flexibel planlösning. Våningsplanen kunde i stort sett anpassas helt efter kundernas önskemål.
– Första nappet Friskis & Svettis, de hade länge önskat sig något i området och i Glasiären fick de en riktig premiumanläggning på ett helt våningsplan, 2400 kvm. Så småningom fick vi Swedbank att flytta hit från Wieselgrensplatsen, tillsammans med sin mäklare Fastighetsbyrån.
– Sedan följde Lundbys socialkontor som satt i dåliga lokaler fördelat på flera våningsplan mitt över gatan. I Glasiären tog de 1,5 våningsplan och fick betydligt modernare, mer ändamålsenliga och framför allt yteffektiva kvadratmeter.
– Stadsdelsbibliotek, arbetsförmedling, medicinmottagning, tekniskt supportcentrum med mera tillkom och Glasiären var fullbokad. Alla hyresgäster hade skrivit på kontrakt långt innan huset var färdigställt till 2015. Tack vare de effektiva ytor man fick, blev det ingen nämnvärd fördyring för någon av dem att flytta in i toppmoderna lokaler.
– Vårt uppdrag med Glasiären var ett exempel på fastighetsutveckling när den fungerar som bäst. En annan lyckad etablering var Brygghuset direkt på kajen till Lindholmens hamnbassäng. Kund var Husvärden, ett Mölndalsbaserat företag med bland annat Krokslätts Fabriker i sitt bestånd. De var noviser på Lindholmen när de fick en spännande markanvisning för sitt bygge. Göteborgs Lokallots och Husvärden ingick ett samarbete kring uthyrningen fyra år innan det skulle stå färdigt 2018. Vi satsade på att hitta en ”ankarhyresgäst” som helst skulle ta hela huset, eller åtminstone ett våningsplan. Vi fick napp i form av Zacco, konsulter inom patent och varumärken. Zacco tyckte att det var här, mitt i innovationskraften på Lindholmen som de hörde hemma och tog de två översta våningsplanen. Resten av uthyrningen har gått ganska snabbt, för till Husvärdens stora glädje har Lindholmen etablerat sig som ett glödhett område. Perfekt tajming alltså.
Göteborg bygger - i en rasande fart!
Men hur många nya kvadratmeter tål egentligen marknaden?